Jicht openbaart zich in twee vormen; een acute vorm en een chronische vorm. Jicht is een reumatische aandoening met plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Jicht ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen, maar kan ook in andere gewrichten optreden. Jicht komt vooral voor bij mannen, waarvan de meeste hun eerste aanval krijgen tussen hun veertigste en hun vijftigste jaar.

Acute jicht ontstaat doordat uitgekristaliseerd urinezuur zich ophoopt. Urinezuur is een normaal afvalproduct van de stofwisseling. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat iemand te veel urinezuur in zijn bloed heeft. Het lichaam ziet urinezuurkristallen als indringers en het afweersysteem reageert hierop met een ontstekingsreactie.

Chronische jicht ontstaat eveneens doordat uitgekristaliseerd urinezuur zich ophoopt in gewrichten en weefsels. Chronisch geeft al aan dat het in tegenstelling tot acute jicht de ontstekingen blijvend zijn. Het kan voorkomen dat een jichtaanval in het verleden niet goed behandeld is waardoor de jicht in meerdere gewrichten is gaan zitten.

Behandeling
 Er zijn medicijnen die de acuut opkomende ontstekingen kunnen remmen en er zijn medicijnen die een ontstekingsaanval kunnen voorkomen.

Ook kunt u met eigen maatregelen zoals een ijspakking de klachten verminderen.

Tegenwoordig wordt een strikt purinebeperkt dieet zelden voorgeschreven.

Urinezuur is een afbraakproduct van purine, en purine komt vrij tijdens de stofwisseling.

Echter, maar een klein deel van de purine die vrijkomt in ons lichaam én maar een klein deel van het urinezuurgehalte zijn te beïnvloeden door de voeding.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Telefoonnummer (040) 888 5676

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00uur

Routebeschrijving

Eindhoven

Plattegrond

Nationale Reumalijn

tel. 0900 203 03 00

www.reumafonds.nl