Osteoporose wordt door veel mensen ook wel botontkalking of botarmoede genoemd. Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het is een aandoening die bestaat uit het verdwijnen van de kalk uit het bot en de achteruitgang van het botweefsel zelf. Daardoor wordt het bot zwakker en zullen eerder breuken optreden.

Osteoporose gaat vaak gepaard met pijn. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer acht van de tien mensen met osteoporose pijnklachten hebben, waarvan de helft zelfs dagelijks. Botontkalking komt in Nederland veel voor. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Eén op de twee vrouwen krijgt na het vijftigste levensjaar te maken met botontkalking, bij mannen is dat een op de zes.

Behandeling
 Tegen de pijn kan een paracetamol of een NSAID worden gebruikt.

Het stimuleren van de botopbouw kan worden bereikt door zoveel mogelijk in het zonlicht te zijn en te bewegen. U kunt er met uw voedingspatroon rekening mee houden voldoende producten die calcium, magnesium en vitamine D bevatten te gebruiken.

Soms is het nodig een voedingssupplement met vitamine D en kalk te nemen. Soms wordt een bisfosfonaat of een hormoonpreparaat voorgeschreven om botafbraak te remmen.

Mensen die moeite hebben hun evenwicht te bewaren kunnen gebruik maken van een stok, rollator of heupbeschermer.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Telefoonnummer (040) 888 5676

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00uur

Routebeschrijving

Eindhoven

Plattegrond

Nationale Reumalijn

tel. 0900 203 03 00

www.reumafonds.nl