Medicatie

Pijnbestrijding

De meeste patiënten met een reumatische aandoening hebben pijnklachten. Het innemen van pijnstillers is dan ook een logische stap. Meestal wordt paracetamol aangeraden. De reumatoloog/ physician assistant kan een dagelijkse dosis adviseren of met de patiënt afspreken dat het alleen ingenomen wordt als hij/zij pijnklachten heeft.

Ontstekingsremmers 

Naast pijnstilling door middel van paracetamol kan pijn ook bestreden worden door middel van de zogenaamde Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs, ofwel NSAID’s. Dit zijn middelen die zowel een pijnstillende als een ontstekingsremmende werking hebben. Er zijn veel verschillende merken op de markt die ook vrij te verkrijgen zijn, zoals Diclofenac®, Naproxen®, Ibuprofen®, enzovoort. Ook deze middelen worden door uw reumatoloog/physician assistant voorgeschreven in een dagelijkse dosering of voor incidenteel gebruik.

Reumamedicatie

De middelen die gebruikt worden om de gewrichtsontstekingen van de reumatische aandoening rustig te krijgen, noemen we Disease Modifying Anti Reumatic Drugs, ofwel DMARD’s. Dit zijn middelen die op specifieke wijze ingrijpen op het ontstekingsproces om zo de ontsteking in de gewrichten te remmen.
De reumatoloog/physician assistant bepaalt welk DMARD wordt voorgeschreven. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals activiteit van de ziekte, leeftijd van de patiënt, middelen die eerder gebruikt zijn, bijwerkingen die in het verleden bij de patiënt zijn opgetreden, enzovoort.

Soms is het nodig om een combinatie van medicijnen te gebruiken, omdat één medicijn onvoldoende effect heeft.

De anti-reumamiddelen zijn medicijnen die de patiënt volgens recept moet gebruiken. Hij/zij mag de dosis dus niet zelf aanpassen. In overleg met de reumatoloog/physician assistant kan gekeken worden naar de optimale dosis.

Hieronder vindt u een overzicht van folders die door het Regionaal Reuma Centrum worden uitgegeven. Klik op de link om de betreffende folder te open in het programma Acrobat Reader. Als dit programma niet op uw computer aanwezig is kunt u het hier downloaden.

Leflunomide (Arava) (pdf)
Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate) (pdf)
Azathioprine (Imuran) (pdf)

Cyclofosfamide (cycloblastine, endoxan) (pdf, 21,48 kB)

Salazosulfapyridine, sulfasalazine (pdf, 19,97 kB)

Etanercept (Enbrel ®) (pdf, 22,85 kB)

Prednison, Prednisolon (Corticosteroïden) (pdf, 22,98 kB)

Adalimumab (Humira ®) (pdf, 23,56 kB)

folder Methotrexaat (msword)

Hydrochloriquine (msword)

folder Sulfasalazine (msword)

Leflunomide (Arava) (pdf)

Azathioprine (Imuran) (pdf)

folder Cyclofosfamide (msword)

Folder Depomedrol (msword)

folder Etanercept, Enbrel (msword)

folder Adalimumab Humira (msword)

folder Infliximab (msword)

folder Rituximab (msword)

folder Abatacept Orencia injectie (msword)

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Telefoonnummer (040) 888 5676

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00uur

Routebeschrijving

Eindhoven

Plattegrond

Nationale Reumalijn

tel. 0900 203 03 00

www.reumafonds.nl